Forum

Temat: Lista sklepów spoż gdzie wędliny i nabiał podawają gołymi łapami!!!!

benz

Pszczyna

Postów: 87

Data: 14.04.2012; 08:36

Jest to nie wątpliwie obrzydliwe ale niestety tak jest, coraz częściej jest tak że sprzedawca stojący za ladą w sklepie spożywczym podaje nam wędliny,kiełbaski,sery.. gołymi rękami a gdzie wcześniej one były wolę nie myśleć !!

Bo_do_tanga

tu i tam,tam i tu

Postów: 1653

Data: 14.04.2012; 10:25

benz

Czasy kar i uszczypliwości ze strony Sanepidu się skończyły.
Samowola totalna.
Sama jestem przeciwniczką takiego podawania żywności,ale spójrz na słynną Panią M.G,gdzie miesza np.mięso w pomalowanych lakierem paznokciach.To dopiero jest porażka.

Helios

wyspa Rodos

Postów: 183

Data: 14.04.2012; 12:23

A ja bym chętnie kupił taką wedlinkę ,
podawaną gołymi rękami od jakiejś pięknej ekspedientki.
Tam właśnie mogą być feromony ,a to już jest bardzo cenne
i może nawet dodajace sił i skrzydeł .

wkurzony

Pszczyna

Postów: 138

Data: 14.04.2012; 12:35

Jestem uczulony na takie zachowania - może troszkę skrzywiony zawodem medycznym - zawsze zwracam paniom uwagę grzecznie acz stanowczo.
A do szału doprowadza mnie jak ekspedientka ma brudny opatrunek na palcu - pokrwawiony bo akurat wcześniej się zacięła nożem.Obrzydliwość.
Apogeum wkurzenia - podawanie chleba lub bułek gołą ręką.
Czasami obserwuję ludzi w marketach jak kupują pieczywo jak mieszają brudnymi łapskami i przebierają w bułkach bułeczkach.
Obrzydliwość.

mnb

Pszczyna

Postów: 1299

Data: 14.04.2012; 14:54

taak chcecie żeby obsługa podawała w rękawiczkach ale gdybyście widzieli to co dzieje się na zapleczu sklepów i w transporcie tej żywności to już dawno byście skubali tylko zieloną trawkę.dobry sposób to kupowanie np ser cały blok oryginalnie zapakowany,żadnych mielonek tylko nie przetworzone mięso też duży kawałek w vacu wtedy można mieć przynajmniej odrobinę pewności że nie było macane przez tłum pomiędzy producentem a kupującym

alan2000

Pszczyna

Postów: 834

Data: 14.04.2012; 15:01

Kupiłem 2 bułki i wodę 1,5l plus kawa i poprosiłem o jednorazówkę.Wszystko miałem razem bez osobnego woreczka na bułki.Prostactwo i tępota właścicieli bo często oni sami obsługują.

POnuryZniw...

Shangri-La

Postów: 2873

Data: 14.04.2012; 15:01

Mialem ci ja kiedys taka sympatyczna kolezanke, co jej tata zostal masorzem w Tesco.

Cala rodzina nigdy wiecej nie kupowala miesa w supermarketach ...

Bo_do_tanga

tu i tam,tam i tu

Postów: 1653

Data: 14.04.2012; 15:18

Jak już tak feromony Ci w głowie Heliosie to cóż...są dostępne na aukcjach ;-)

Panowie racja!

Uczono mnie,że prawdziwa kobieta wchodząc do kuchni ściąga pierścionki, nie zagniata ciasta w pomalowanych paznokciach.
Wracając do obsługi :
Jak mało właścicieli zwraca uwagę na pracę swoich pracowników, jeśli chodzi o higienę i porządek w miejscu pracy.

Chciałabym napisać:
KOMUNO WRÓĆ!

benz

Pszczyna

Postów: 87

Data: 14.04.2012; 18:14

mnie podawała kiełbasę i szynkę gołymi rękami w askonie, powiedziałem kobicie że niewiem gdzie trzymała te ręce 5 min wcześniej a więc zrezygnowałem i kobicie się głupio zrobiło.

nx7300

Pszczyna

Postów: 75

Data: 14.04.2012; 18:19

Mam taki fajny przykład // nazwy sklepu nie będę pisał

RYGORYSTYCZNIE PRZESTRZEGAMY SYSTEMU HACCP

Taka informacja wymalowana za ladami na "pół ściany"
w 1 sklepie na dziale mięsnym

Znam zasady i procedury HACCP
i w skrócie powiem tak:

Paznokcie - krótkie i co najwyżej pomalowane lakierem bezbarwnym
Pierścionki, obrączki - brak, wszystko pościągane ( w przypadku niemożliwości ściągnięcia zazwyczaj obrączek są specjalne plastry którymi się je okleja )
Kolczyki - nawet najmniejsze brak
Włosy ....
....

W tym sklepie ewidentnie widać że HACCP to tylko kartka na ścianie, ciekawe jak przestrzegany jest w miejscach
których nie widać ....

Bo_do_tanga

tu i tam,tam i tu

Postów: 1653

Data: 14.04.2012; 21:48

nx7300

No to na super reklamę a może antyreklamę trafiłeś.

HACCP to nie tylko:
- zapewnienie bezpieczeństwa żywności i zdrowia konsumenta,
- spełnienie i dostosowanie się do wymogów obowiązującego prawa,
to także:
- poprawia wizerunek firmy,
- zwiększenie konkurencyjności na rynku

Fajnym jest to,że system ten polega na samokontroli pracodawcy.
Niestety ale nawet przyzwolenie władz ( gest ) w stronę właścicieli lokali , sklepów z żywnością nie mobilizuje ich do przestrzegania zasad o których wspominaliśmy.

Obleśną dla mnie sytuacją jest też to - a fe ! Jak osoba sprzedająca artykuły spożywcze typu chleb czy wędlina wychodzi na papierosa i wraca nie myjąc rąk pyta co podać.
!Żółte palce i śmierdzące ubrania to super reklama!

Przez Ciebie benz ( a mój stopień wrażliwości jest wysoki )uzmysławiam sobie ,że w naszych kochanych sklepach jest dużooooooo do życzenia.

benz

Pszczyna

Postów: 87

Data: 15.04.2012; 08:59

do:mnb
Każdy z nas może się domyśleć tylko jak to wygląda w transporcie i zapleczu sklepów , ale to inna bajka. Po prostu tym tematem chciałem w jakiejś części udrażnić ludzi aby też zwracali uwagę jak w takiej sytuacji się znajdą bo może te kobiety za ladą może pomyślą kiedyś i one by też wolały by mieć podane estetycznie i higienicznie.
Mnie akurat te podawanie gołymi rękami na serio brzydzi!!!! i powinno każdego "zdrowego" tylko problem jest w tym że nawet mimo tego że ludzi to brzydzi nikt nie zwraca uwagi, albo się boją albo nie wiem co, to nie wy się macie wstydzić!

Hanys4

Pszczyna

Postów: 252

Data: 15.04.2012; 22:17

Największy syf to w kebabie na Dworcowej , tam pracuje co chwilę inny pracownik bez badań lekarskich i na dodatek kibel nie czynny już dwa tygodnie . Jak mogą ludzie nie przebadani kroić sałatki gołymi łapami, i to nie są plotki bo rozmawiałem z człowiekim który tam pracował i wszystko mi opowiedział co tam się dzieje. Totalny SYF

hanys5

pszczyna

Postów: 8

Data: 15.04.2012; 22:39

Hanys4 . Może masz i rację ale ja z innej beczki. Byłem tam w nocy coś zjeść .Totalne barachło . Cały lokal pijanych ludzi a słownik to taki że nie mozna tego było słuchać . Więcej tam nie pójdę bo tam można wyjść z nożem wplecach

yeti

mordor

Postów: 347

Data: 16.04.2012; 10:16

Ja z innej beczki odnośnie sanepidu. Zgadzam się ,że higiena powinna być ale przesadne przepisy sanepidu zabiły w Polsce dobre smaki. Nie ma już pysznych małych gastronomi przy drodze podających najlepsze flaczki,bigos,golonko własnej roboty po przystępnej cenie. Wszystko jest z mrożonki i wszedzie to samo z tej samej firmy.Nie rozwijaja sie nowe pomysły bo nikt nie ma ochoty na cała ta biurokracje żeby sprzedać coś pysznego za pare złoty dla zwykłego człowieka. Za to ogladamy Geslerke i jej pomysły ale to juz nie dla każdego śmiertelnika. Ostatnio byłam w Czechach i na dworcu kolejowym była taka stara knajpa jak to u nas kiedyś bywało. Dostałam zupe czosnkową do tego knedliki z gulaszem i zapiłam kufelkiem piwa i to za przystępną cenę. Nie było tam Geslerek tylko lud pracujacy i wszyscy jedli podobne rzeczy.U nas na dworcu to można co jedynie kupić kanapki pakowana np. w Białymstoku z miesięczną przydatnością do spożycia albo hot doga. Na prawdziwy obiad trzeba iść do restauracji bo barów mlecznych już u nas nie ma. A tu przykład największej głupoty sanepidu.Budka czy wózek z hot dogami nie ma prawa samemu kroić pomidora,cebule czy ogórka bo musi go kupić już pokrojonego. Czy ktoś widział pokrojonego pomidora np. próżniowo dla gastronomi ?

POnuryZniw...

Shangri-La

Postów: 2873

Data: 16.04.2012; 10:24

Otoz to Yeti!

Najlepsze w zyciu zarcie jadlem w dalekich krajach w miejscach, ktore smialo moglyby byc scenka z koszmaru sennego biurew z SANEPIDu.

Problem higieny jest oczywiscie powazny, ale nikt wam nie kaze kupowac w danym (niechlujnym) sklepie. Za to przeregulowanie rynku zywnosci oraz absolutne przegiecia ze strony biurwokracji doprowadzaja do tego, ze to chemiczne zarcie jest nie do zjedzienia.

Nie mowiac o otylosci i jakich tam jeszcze chorobach spowodowanych wpieprzaniem tego wspolczesnego g.wna.

sruba

pszczyna

Postów: 1638

Data: 16.04.2012; 11:32

odradzam korzystanie z usług BARU POD DĘBEM przy dworcu PKP, kiedyś oczekując na kolegę skusiłam się 1 raz na zjedzenie czegokolwiek aby zabić nudę i lekki głód. Kupiłam chickenburgera, jakie było moje zdziwienie gdy przy drugim ugryzieniu napotkałam ok 15cm włosa, którego wyciągałam z kanapki... :/ tragedia. Wrzuciłam do kosza i wyszłam bo nie miałam siły na awanturę i tak zakończyła się moja pierwsza i ostatnia wizyta w tym barze.

Helios

wyspa Rodos

Postów: 183

Data: 16.04.2012; 12:45

Bar ma złą nazwę ,powinien się nazywać WARS ,wtedy włos
byłby zrozumiały .
Ale POD DĘBEM ,to w kanapce powinny być raczej żołędzie.

nx7300

Pszczyna

Postów: 75

Data: 16.04.2012; 14:51

Jakieś 6-7 lat minęło kiedy ostatni raz w tym barze coś jadłem
a po opiniach widzę że podobnie jak dworzec
lata świetności ma już za sobą.

A hot-dogi swego czasu były tam naprawdę dobre.

tango

pszczyna

Postów: 2138

Data: 16.04.2012; 15:03

@Yeti,POnury.W pelni się z Wami zgadzam. Ta rzekoma "troska" o konsumenta ze strony Sanepidu przybrała karykaturalną forme. zabrania się krojenia pomidora ,czy cebuli,ale dopuszczaja ze w garmażeryjnych gotwcach znajduje się sól drogowa ,czy susz z zepsutych jajek. Nie trzeba jechac daleko ,by smacznie (choć w wątpliwych warunkach higienicznych)zjeść. Na przykład popularne na Węgrzech sprzedawane z kociołków bogracze,czy cos podobnego do naszych łazanek. Jadłem i zadnych sensacji żołądkowych nie doznałem.

mnb

Pszczyna

Postów: 1299

Data: 16.04.2012; 23:44

hod dogi po dębem były dobre nie 6-7 lat temu ale przynajmniej ze 10-13 lat temu jak sprzedawane były bez wchodzenia do środka

sruba

pszczyna

Postów: 1638

Data: 17.04.2012; 20:54

no ten włos to wyłowiłam chyba w 2008..

laszka35

Maharastra

Postów: 300

Data: 17.04.2012; 23:34

Połowa Polaków nie myje rąk w ubikacji po załatwieniu potrzeb fizjologicznych. Ekspedientki w sklepach tez należą do tej połowy polaków. Na jesień i wiosnę radzę unikać knajp. Zakatarzeni kelnerzy plują i charkają do potraw!!!

Bo_do_tanga

tu i tam,tam i tu

Postów: 1653

Data: 18.04.2012; 00:15

laszka35
Smacznego .....

laszka35

Maharastra

Postów: 300

Data: 18.04.2012; 07:48

Bdt to nie było miłe.

czornykotek

Pszczyna

Postów: 102

Data: 18.04.2012; 08:19

Zakatarzeni kelnerzy plują i charkają do potraw!!! ?????????????????????
A gdzie coś takiego widziałaś???

qr_d_ebalance

Pszczyna

Postów: 2132

Data: 18.04.2012; 10:22

Jest na necie fajny cykl programów pt. "wiem co jem". Polecam - szczególnie odcinek o mięsie mielonym i o parówkach :D
Można bardzo dużo ciekawych rzeczy się dowiedzieć o tym co nam w sklepach i knajpach wciskają. Nowalijki też ładnie "podane" :)
Dla wszystkich planujących się odchudzać to świetny motywator ;)

Nowi klubowicze

Nenturia1

Pszczyna
w klubie od: 2025.04.22

adzka90

Miedźna
w klubie od: 2025.04.22

agata25

Polska
w klubie od: 2025.04.18

vizjer

Ul
w klubie od: 2025.04.13

adam756

pszczyna
w klubie od: 2025.03.29

Bogdan_z_Pszczyny

Pszczyna
w klubie od: 2025.03.17

oprogramowanie

Polska
w klubie od: 2025.02.16

Dorotka88

Jankowice
w klubie od: 2025.02.14

Najaktywniejsi - forum

ton

Niedaleko
postów: 23198

pless1

Pszczyna
postów: 10306

leo68

Pszczyna
postów: 7557

Investor

Blisko,coraz bliżej!
postów: 7024

jasmin7

Pszczyna
postów: 5777

cirka

Pszczyna
postów: 4425

POnuryZniwiarz

Shangri-La
postów: 2873

Najaktywniejsi - komentarze

Yankee

Pszczyna
komentarzy: 3257

djhooligan

Pszczyna
komentarzy: 2694

Lanser

Pszczyna
komentarzy: 2219

cirka

Pszczyna
komentarzy: 1486

Gocha

pszczyna
komentarzy: 1105

mnb

Pszczyna
komentarzy: 1051

Buziak

sps
komentarzy: 769